Calendarul‌ evenimentelor‌ culturale‌ din‌ Sebeș

Expoziţia Gastronomia istorică între știință și reenactment. Despre obiceiurile culinare în Transilvania medievală

29 septembrie 2017, Alba Iulia

eveniment-Expoziţia Gastronomia istorică între știință și reenactment. Despre obiceiurile culinare în Transilvania medievalăGastronomia istorică între știință și reenactment. Despre obiceiurile culinare în Transilvania medievală este proiectul cultural câştigat de Muzeul Municipal „Ioan Raica”, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş (nr. contractului P1064/02 iunie 2017), în urma competiţiei de proiecte lansate de Administraţia Fondului Cultural Naţional în primăvara acestui an.


Gastronomia istorică între știință și reenactment. Despre obiceiurile culinare în Transilvania medievală



Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia va găzdui în data de 29 septembrie 2017, cu începere de la ora 15.00, evenimentul cultural organizat în cadrul proiectului Gastronomia istorică între știință și reenactment. Despre obiceiurile culinare în Transilvania medievală finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional în sesiunea de proiecte din acest an. Muzeul Municipal "Ioan Raica" din cadrul Centrului Cultural "Lucian Blaga" este instituţia câştigătoare a proiectului, avându-i ca parteneri pe Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române, cu sediul în Sibiu. Valoarea totală a finanţării proiectului este 57.500 lei, din care 50.000 finanţare de la AFCN, restul fiind contribuţia instituţiei beneficiare a proiectului.

Obiceiurile culinare din Transilvania medievală vor fi promovate printr-o expoziţie cu două componente complementare (arheologică şi gastronomică). Vizitatorii vor avea ocazia sa pătrundă în atmosfera medievală, să observe şi să guste, la propriu, din bucatele pregătite după reţete specifice epocii. Cavalerii de Mühlbach vor asigura partea de reenactment la acest eveniment.

Cei care vor să guste atmosfera epocii medievale sunt aşteptaţi vineri, 29 septembrie, în curtea Palatului Apor, unde va fi organizat evenimentul cultural dedicat publicului spectator.

Membrii echipei de proiect sunt arheologi, muzeografi şi istorici medievişti, a căror expertiză este recunoscută în mediul academic, respectiv Beatrice Ciută, cercetător științific dr. în cadrul Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia - coordonator al proiectului, muzeografii, drd. Radu Totoianu şi lect. univ dr. Călin Anghel (Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia/Muzeul Municipal "Ioan Raica" Sebeş), lect. univ. dr. Cosmin Popa-Gorjanu, istoric, dr. Călin Șuteu, conservator-restaurator Alin Cădan, lect. univ. dr. Cornelia Popa-Gorjanu, Alin Tomuș, sociolog (Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia), Maria Ţiplic, cercetător științific dr. (Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu).

Pentru informații suplimentare referitoare la proiectul Gastronomia istorică între ştiinţă şi reenactment. Despre obiceiurile culinare în Transilvania medievală, vă rugăm să accesați pagina proiectului, disponibilă și aici .



Notă:
„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării”.