Calendarul‌ evenimentelor‌ culturale‌ din‌ Sebeș

Expoziţia Troițele și cimitirele cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului - itinerată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, pe Valea Sebeşului

29-31 octombrie 2018, Săsciori, Șugag, Pianu de Sus

eveniment-Expoziţia Troițele și cimitirele cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului -  itinerată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, pe Valea Sebeşului"Între sacru şi profan. Repertorierea și digitizarea troițelor și a cimitirelor cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului" este un proiect cultural implementat de Centrul Cultural "Lucian Balga" Sebeș, prin Muzeul Municipal ”Ioan Raica”.


TROIȚELE ȘI CIMITIRELE CU STÂLPI FUNERARI DE PE VALEA ȘI DIN MUNȚII SEBEȘULUI
EXPOZIŢIE ITINERATĂ DE MUZEUL MUNICIPAL „IOAN RAICA” SEBEŞ PE VALEA SEBEŞULUI
În perioada 29-31 octombrie 2018, elevii școlilor gimnaziale din Săsciori, Șugag și Pianu de Sus, au avut ocazia să intre în contact și să cunoască mai detaliat un patrimoniu căruia nu i se acordă atenție, deși în alcătuirea lui se află bunuri culturale de o reală valoare artistică şi documentară. Astfel, expoziția – Troițele și cimitirele cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului - organizată și itinerată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, a fost un bun prilej pentru popularizarea frumoaselor troiţe, unele dintre ele pictate de zugravi din centrul de iconari de la Laz, iar altele de artişti locali, cei mai mulţi dintre ei anonimi. De asemenea, elevii au dobândit informaţi referitoare la o practică funerară ancestrală, frecventă odinioară în comunele lor şi care astăzi este pe cale de dispariţie, folosirea stâlpilor funerari, şi a păsărilor-suflet.

Manifestările s-au desfăşurat în cadrul proiectului cultural Între sacru şi profan. Repertorierea și digitizarea troițelor și a cimitirelor cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului, implementat de Centrul Cultural "Lucian Balga" Sebeș, prin Muzeul Municipal ”Ioan Raica”, câştigat în urma competiţiei de proiecte lansate de Administraţia Fondului Cultural Naţional în primăvara acestui an, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu şi Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.

Vernisajele expoziţiilor au fost urmate de conferinţa cu titlul Un patrimoniu în pericol. Troițele și cimitirele cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului, susţinută membrii echipei proiectului şi, cu aceeaşi ocazie, s-au derulat dezbateri în legătură cu soluţiile ce se pot identifica în vederea conservării acestui patrimoniu şi a valorificării sale. Elevilor le-au fost puse la dispoziţie pliante cu recomandări în acest sens, iar pentru popularizare, cărţi poştale ilustrate reprezentând troiţe, stâlpi funerari, precum şi elemente de peisaj cultural, cu recomandarea de a le trimite unor colegi de-ai lor din alte zone ale ţării, iniţiindu-se astfel un schimb de informaţii între şcoli, pentru o mai bună cunoaştere a patrimoniului cultural local.

Notă:
„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării”.