Calendarul‌ evenimentelor‌ culturale‌ din‌ Sebeș

Sava Henţia din nou acasă. 170 ani de la naşterea artistului

12 iunie-15 noiembrie 2018, Sebeș, Câlnic şi Alba Iulia

eveniment-Sava Henţia din nou acasă. 170 ani de la naşterea artistului"Sava Henţia din nou acasă. 170 ani de la naşterea artistului" este un proiect cultural implementat de Centrul Cultural "Lucian Balga" Sebeș, prin Muzeul Municipal ”Ioan Raica”, care se va desfășura între 12 iunie și 15 noiembrie 2018


SAVA HENŢIA DIN NOU ACASĂ.
170 ANI DE LA NAŞTEREA ARTISTULUISava Henţia din nou acasă. 170 ani de la naşterea artistului este proiectul cultural câştigat de Muzeul Municipal „Ioan Raica”, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş (nr. contractului Nr. P1617/ 12 iunie 2018), în urma competiţiei de proiecte lansate de Administraţia Fondului Cultural Naţional în primăvara acestui an. Valoarea totală a finanţării proiectului este de 68.725 lei, din care 34.363 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă a Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), iar diferenţa de 34.362 lei este asigurată, în părţi egale, de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş – 17.181 lei – şi Municipiul Sebeş - 17.181 lei.

Prin derularea acestui proiect ne propunem să marcăm cei 170 de ani care au trecut de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi artişti plastici din zona Sebeşului, şi anume pictorul Sava Henţia.

Sava Henția (născut la 1 februarie 1848, Sebeșel, jud. Alba – decedat la 21 februarie 1904, Bucureşti) a fost un pictor realist, grafician, muralist și ilustrator de carte român, recunoscut mai ales pentru contributia sa remarcabilă la arta documentară, el fiind si un subtil desenator și colorist, reușind deseori să depășească pictura convențională. Știut mai ales ca portretist, Sava Henția este cel mai important pictor pe care l-a dat zona Sebeșului, portretele sale, multe dintre ele ale unor sebeşeni ca: doctorul oculist Krasser (1886), protopopul Ioan Tipeiu şi soţia sa Ecaterina Tipeiu (1896), dar şi ale unor personalităţi ale epocii ca: Virgil Cioflec (1900), ministrul Vernescu şi soţia acestuia (1875), consacrându-l ca maestru al acestui gen. A făcut studiile la Școala de Belle Arte din București unde i-a avut ca profesori pe Gheorghe Tătărescu și Theodor Aman. A urmat cursurile de pictură la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de la Paris sub îndrumarea pictorului Alexandre Cabanel. A murit în anul 1904, lăsând în urma sa o operă bogată (peste 500 de portrete, compoziţii istorice, peisaje, naturi statice etc.) rezultatul unei activităţi artistice diverse şi susţinute.

A participat inclusiv la Războiul de Independență (1877-1878), alături de Nicolae Grigorescu, George Demetrescu Mirea şi Carol Popp de Szathmari, în calitate de „pictor de front", realizând o serie de lucrări care au ca tematică acest război, dar și scene din spatele frontului, lucrări care au fost achiziţionată pentru colecţia regală.

Înscriindu-se în tendințele vremurilor în care s-au intensificat schimburile culturale dintre Ardeal și România, Sava Henția și-a adus contribuția la cristalizarea conștiinței naționale românești, de aceea credem că este oportun ca la un moment aniversar (anul acesta se împlinesc 170 de ani de la nașterea artistului), care coincide și cu Centenarul Unirii din 1918, să readucem în atenția publicului iubitor de artă, lucrările acestui pictor ardelean care s-a consacrat la Bucureşti ca unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai curentului academist.

Cu o cotă de vânzare în creștere, lucrările artistului se tranzacționează pe piața de profil cu sume cuprinse între 750 și 12.500 de euro, acest fapt justificând, parțial, oportunitatea derulării unui astfel de demers.

Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş deține o importantă colecție de tablouri semnate de Sava Henţia, ce numără 44 de lucrări (34 - ulei pe pânză, 6 - ulei pe carton, 2 – acuarele, un desen şi o lucrare ulei pe lemn), toate aceste opere fiind reprezentative pentru activitatea pictorului între anii 1871 şi 1902.

Astfel, în anul 2018 ne propunem realizarea unei expoziţii aniversare dedicată acestui mare artist român, care să îmbine tehnicile clasice de expunere cu metodele moderne de informare a publicului vizitator, întregul demers fiind completat de redarea către public a patru lucrări (ulei pe pânză) semnate de Sava Henţia - Portret de bărbat – dr. Krasser (1881); Portret de bărbat – Primarul Maxim din Pianu de Sus (1899); Portret de bărbat (1876); Portret de bărbat – Al. Lahovari (1900) - , pe care instituţia noastră le deţine şi care nu au fost niciodată expuse datorită stării lor de conservare şi care vor fi restaurate cu această ocazie. În scopul promovării evenimentului, precum şi a artistului plastic şi a colecţiei deţinute de muzeul nostru, se va realiza un film documentar care va fi difuzat în mediul online. De asemenea, se va edita şi un catalog de expoziţie ce va cuprinde toate operele lui Sava Henţia din colecţia de artă a Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeş.


Parteneri în cadrul proiectului sunt: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi şi Asociația Ars Transsilvaniae din Cluj Napoca, instituţii de unde provin membrii echipei proiectului:
Acad. dr. Marius Porumb, prof. univ. dr. Cornel Alexandru Tatay, dr. Călin Anghel - responsabil implementare proiect, dr. Radu Totoianu - responsabil implementare proiect, dr. Călin Șuteu, Alin Tomuş şi Mihai Ștefan.


Notă:
„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării”.