COLECȚIA DE ARTĂ PLASTICĂ

Colecţia de artă plastică reuneşte lucrări diverse realizate de pictori sebeşeni sau din zonele învecinate ca Sava Henţia (1848-1904), Hermann Meuselbach (1858-1924), Karl Brandsch (1900-1978) ş.a.

SAVA HENŢIA (1848-1904)
Sava Henţia la vârsta maturităţii

Sava Henția (născut la 1 februarie 1848, Sebeșel, jud. Alba – decedat la 21 februarie 1904, Bucureşti) a fost un pictor realist, grafician, muralist și ilustrator de carte român, recunoscut mai ales pentru contribuția sa remarcabilă la arta documentară, el fiind si un subtil desenator și colorist, reușind de cele mai multe ori să depășească pictura convențională. Cunoscut mai ales ca portretist, Sava Henția este cel mai important pictor pe care l-a dat zona Sebeșului, portretele sale, multe dintre ele ale unor sebeşeni ca: doctorul oculist Krasser (1886), protopopul Ioan Tipeiu şi soţia sa Ecaterina Tipeiu (1896), dar şi ale unor personalităţi ale epocii ca: Virgil Cioflec (1900), ministrul Vernescu şi soţia acestuia (1875), consacrându-l ca maestru al acestui gen.

A făcut studiile la Școala de Belle Arte din București unde i-a avut ca profesori pe Gheorghe Tattarescu și Theodor Aman.

A beneficiat de o bursă de studii la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de la Paris, sub îndrumarea pictorului Alexandre Cabanel.

A participat la Războiul de Independență (1877-1878), alături de Nicolae Grigorescu, George Demetrescu Mirea şi Carol Popp de Szathmari, în calitate de „pictor de front”, realizând o serie de lucrări care au ca tematică acest război, dar și scene din spatele frontului, lucrări care au fost achiziţionată pentru colecţia regală.

Înscriindu-se în tendințele vremurilor în care s-au intensificat schimburile culturale dintre Ardeal și România, Sava Henția și-a adus contribuția la cristalizarea conștiinței naționale românești.

A murit în anul 1904, lăsând în urma sa o operă bogată (peste 500 de portrete, compoziţii istorice, peisaje, naturi statice etc.) rezultatul unei activităţi artistice diverse şi susţinute..

Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş deține o importantă colecție de tablouri semnate de Sava Henţia, ce numără 44 de lucrări (34 – ulei pe pânză, 6 – ulei pe carton, 2 – acuarele, un desen şi o lucrare ulei pe lemn), toate aceste opere fiind reprezentative pentru activitatea pictorului între anii 1871 şi 1902

Imagini panoramice de mare rezoluție, interactive

Pentru o vizualizare optimă alegeți opțiunea full-screen, cele două săgeți bidirecționale încrucișate, colț dreapta sus. Pentru zoom, folosiți rotița mausului și pentru pan trageți cu click stânga apăsat.

HERMANN MEUSELBACH (1858-1924)

Pictor de origine germană născut la Eischleben (Thuringia), în 28 ianuarie 1858. După absolvirea Şcolii de Artă din Weimar, emigrează în Transilvania stabilindu-se definitiv la Sebeş, în anul 1881. Aici activează ca profesor, predând desenul artistic la Gimnaziul Evanghelic şi Şcoala de fete. A decedat în oraşul de adopţie la 12 octombrie 1924. În timpul liber, Meuselbach s-a dedicat picturii, abordând de preferinţă peisajul urban al Sebeşului şi cel al împrejurimilor sale (Biserica Evanghelică, Poarta veche a cetăţii, Turnul octogonal, Parcul cu arini, Râpa roşie, Plutaş pe Valea Sebeşului, Moară, Canton de munte). 

Cu toate limitele creaţiei sale (caracterul naturalist – descriptiv, aproape fotografic al lucrărilor), acestea au plăcut, fiind uşor de înţeles şi accesibile locuitorilor micii aşezări care au recunoscut în ele imagini ale locurilor înconjurătoare, familiare.

KARL BRANDSCH ( 1900-1978)

S-a născut la 7 august 1900 în comuna Fişer, jud. Sibiu. A urmat cursurile Scolii elementare şi Gimnaziului Evanghelic din Sighişoara unde în 1918 şi-a susţinut Examenul de Maturitate. Studiile universitare le face în Germania la Academia de Agricultură din Hohenheim şi le termină în 1922 susţinând examenul de „inginer agronom la secţia pedagogică”. La întoarcerea în ţară, în 1923, îşi satisface stagiul militar, pentru ca apoi, începând din februarie 1925 şi până în iulie 1927, să funcţioneze ca profesor suplinitor de chimie, Ştiinţele Naturii şi agronomie la Şcoala Normală de Fete din Sighişoara.

Pasiunea sa pentru desen îl îndeamnă să se înscrie la Academia de Arte Frumoase din Cluj, pe care o frecventează între 1928 şi 1930, obţinând o diplomă de absolvire pentru secţia pedagogică a institutului sus amintit. Din februarie 1931 şi până în iulie 1933 a activat ca profesor suplinitor de caligrafie, desen şi lucru manual la liceul de stat din Gheorgheni.

Din 1934 se stabileşte la Sebeş unde este numit „maestru suplinitor de desen şi caligrafie” la Gimnaziul Evanghelic. Începând cu anul 1935, preia catedra de desen de la profesorul M. Acker, iar din anul următor predă şi lucrul manual şi ştiinţele naturii.

Acuarelist de o sensibilitate aparte, a lăsat în urma sa o serie de lucrări care au ca subiect Sebeşul şi împrejurimile sale. Dintre lucrările lui amintim: Valea Secaşului la Sebeş, Râpa Roşie, Peisaj la Bistra, Casă pe Uliţa Grecilor, Biserica Evanghelică din Sebeş, Biserica Evanghelică din Câlnic, Peisaj din Vinţ etc.

Brandsch s-a făcut remarcat mai ales prin fineţea cu care redă peisajele, fie ele în acuarelă, ulei sau cărbune.

Calităţile sale artistice nu se manifestă numai în domeniul picturii, abordând cu succes şi muzica, domeniu în care putem spune că a făcut „carieră locală”, talentul fiindu-i recunoscut public din momentul în care devine organist al bisericii evanghelice din localitate.

Moare în 1978 la Sighişoara lăsând în urma sa o operă cu autentică valoare artistică şi documentară.

Comentariile sunt oprite.

Close Search Window