COLECȚIA DE ETNOGRAFIE EXTRAEUROPEANĂ

Colecția de etnografie extraeuropeană a fost constituită în secolul al XIX-lea de către exploratorul sebeşean Franz Binder (1820-1875). Cuprinde diverse obiecte provenind de pe cursul Nilului, arme, podoabe și curiozități primite de la triburile din zonă. Valoarea ei este mare şi datorită faptului că este una din cele mai vechi colecţii de acest gen din Europa.

FRANZ BINDER (1820-1875)

Născut în anul 1820 în orașul Sebeș, într-o familie de farmaciști, după absolvirea gimnaziului din Sebeş, continuă tradiţia familiei şi studiază farmacia la Sibiu, însă nu a practicat niciodată această meserie. Aventurier din fire şi pasionat călător, ajunge la Constantinopol (Istanbul) în anul 1840. De aici porneşte în căutarea fratelui său vitreg, Samuel Mauksch, care era angajat în serviciul militar egiptean. Cutreieră o mare parte din Asia Mică, trecând prin Smirna, Rodos, Cipru, locurile sfinte şi pe la mânăstirile din Palestina de unde şi-a continuat drumul, prin Damasc, spre Beirut şi Alep.

Acolo, după cum afirma Franz Remmel, Franz Binder a construit cu mâna sa o plută, cu ajutorul căreia a navigat în aval, pe fluviul Tigru, spre Bagdad. Nereușind să dea de urma fratelui său vitreg, Binder s-a întors spre Alep cu o caravană, iar de acolo s-a îndreptat spre Egipt.

După periplul său levantin, care a durat aproape 10 ani, în luna iunie 1850 soseşte în Egipt, la Alexandria, de unde a plecat ulterior la Cairo. Nereușind să găsească un post de farmacist, a lucrat ca tăietor de furnir, apoi cofetar, iar la un moment dat s-a ocupat chiar de fabricarea berii. Animat de dorința de a călători, el s-a angajat conducător de caravane la o companie comercială și a efectuat opt călătorii între Cairo și Khartoum, capitala Sudanului, de obicei însoțind caravanele misiunii catolice austriece.

Prima călătorie a început-o la 27 septembrie 1852, transportând „mărgele venețiene, țesături colorate de Nanking, fesuri roz și destule lăzi cu mărfuri”, după cum scria în jurnalul său. Ajuns la Khartoum, la izvoarele Nilului, el nu a putut să încheie afacerea cu negustorul cu care negociase anterior. A stat trei luni la Khartoum, și-a vândut toată marfa, cumpărând în schimb fildeș și gumă arabică. S-a întors la Cairo, călătorind cu vaporul pe Nil, traversând apoi deșertul nubian, cu 17 cămile. Ajuns în capitala Egiptului, şi-a vândut marfa, reușind să adune o mică avere.

Având experiența primei călătorii, el s-a pregătit mai bine pentru cea de-a doua. A pornit spre Khartoum în fruntea unei caravane formate din 400 de cămile. Din Sudan, după cum relata Franz Rommel, Binder a cumpărat „doi lei adulți, doi gheparzi cu pete frumoase, o pisică de mosc și mai multe antilope, cu care a făcut drumul înapoi prin deșertul nubian, punând numai câte o cușcă între două cămile, legată de șei”, vânzându-le, ulterior, la Cairo.

Peripeţiile sale sunt consemnate atât de dr. E. Kurt Binder, un nepot de-al său, în broșura Călătoriile și aventurile unui sas din Transilvania (1930), cât și de Franz Remmel, în cartea Călătorind peste șapte mări (1984), ambele bazându-se pe jurnalul de călătorie al lui Franz Binder.

În anul 1853, plecând într-o misiune comercială, a ajuns la reședința regelui Idris Atlan, în munții Djebel Gule, din regiunea superioară a Nilului Albastru, fiind primul european ajuns acolo. Din călătoriile sale, el s-a întors cu o bogată colecție de arme, podoabe, instrumente muzicale, obiecte de uz gospodăresc, toate aduse din zonele pe care le-a vizitat.

Pentru o perioadă, s-a stabilit în orașul Khartoum, actuala capitală a Sudanului, situată în locul unde Nilul Albastru îşi uneşte apele cu Nilul Alb. Aici a fost funcționar al unei companii comerciale, iar apoi începând cu anul 1857 a fost numit viceconsul al Imperiului Austriac. De aici a călătorit spre Kordofan de unde a iniţiat, începând cu anul anul 1860, mai multe expediţii de explorare a ţinuturilor necunoscute la acea dată, din sudul Sudanului, pătrunzând în teritoriile triburilor Zande, Nuer, Djur şi Niam-Niam, despre care mărturisea:”[…] am întâlnit diferite triburi pe care nici un european sau turc nu le-a mai văzut”.

S-a întors în Transilvania în anul 1862. De acum, compatrioţii săi au posibilitatea să  admire obiectele aduse de el din Africa în expoziţiile pe care le organiza în diferite localităţi.

Casa achiziționată de Franz Binder
Casa Franz Binder - în prezent

La Sebeş şi-a cumpărat o casă în zona centrală a oraşului, pe care a renovat-o, înzestrând-o cu o nouă faţadă, de factură eclectică. Aceasta, la nivelul parterului este străpunsă de un portal dreptunghiular, flancat de doi pilaştri viguroşi ce sprijină o arhitravă, peste care, sprijinit pe trei console, iese în rezalit un mic balcon, ce adăposteşte o statuie ce o reprezintă, probabil, pe zeiţa Isis (Hera).

Deasupra reliefului, sub ferestrele ce flanchează balconul, sunt amplasate două panouri dreptunghiulare din piatră, pe care sunt reprezentate, în basorelief, scene din locurile din Africa prin care a călătorit proprietarul. Pe panoul din stânga sunt reprezentate piramidele lui Keops, Kefren şi Mikerinos şi câteva clădiri din Cairo.

Pe celălalt panou sunt reprezentate: templul zeiţei Isis din insula Philae, poarta de intrare în Cairo şi portul de aici.

În partea superioară a celor două ferestre, care corespund balconului, există un al treilea panou cu un basorelief ce reprezintă o caravană ce traversează deşertul Nubiei, în mijlocul căreia este reprezentat şi Franz Binder.

În anul 1864 a cumpărat un domeniu în localitatea Vurpăr, lângă Vinţu de Jos, unde s-a ocupat de agricultură şi şi-a întemeiat o familie. Franz Binder a încetat din viață în anul 1875, fiind înmormântat într-un cavou pe dealul din spatele casei și a grădinilor din Vurpăr.

Impresionanta sa colecţie, compusă din plante, animale împăiate, roci și numeroase obiecte etnografice a donat-o, încă din timpul vieţii, Societății Transilvane pentru Științe Naturale din Sibiu și Gimnaziului evanghelic din Sebeș. Colecţia poate fi văzută la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş şi la Muzeul de etnografie universală „Franz Binder” din Sibiu.

Comentariile sunt oprite.

Close Search Window