COLECȚIA DE ȘTIINȚELE NATURII

Colecția de Științele Naturii a Muzeului Municipal „Ioan Raica” reprezintă o parte din bogăția naturală a zonei Sebeșului, oferind publicului vizitator, iubitor de natură, interesante exponate de floră, faună, paleontologie, mineralogie. Cu toate că debutul a fost modest, primele piese fiind inventariate în august 1957, colecția cuprinde astăzi 4400 de piese a căror valoare a crescut grație anilor care au trecut peste ele, unele specii dispărând sau altele devenind tot mai rare.

În spațiul destinat vizitatorilor este organizată expoziția permanentă, reprezentând fauna regiunii, fiind prezentate exponate din domeniul zoologiei și paleontologiei. Expoziția este concepută cu scopul de a familiariza elevii cu sistematica zoologică.

Sebeșul este o zonă foarte bogată în puncte fosilifere, regăsindu-se în colecția muzeului fragmente de trunchiuri de copaci pietrificați, măsea si fragmente din osul femural de mamut, coarne de bour și maxilare de cerb gigant.

Din grupa nevertebratelor menționăm moluștele (melci și scoici), iar din grupa vertebratelor: pești, amfibieni, reptile, păsări și mamifere. Pe teritoriul Sebeșului există o mare varietate de păsări care pot fi admirate în expoziția de Științele Naturii: păsări răpitoare de noapte (bufnița, huhurezul, cucuveaua etc.) și de zi (uliul găinilor, șorecarul, uliul păsărelelor, gaia, eretele etc.), migratoare (rândunica, lăstunul, cucul etc.), exemplare comune sau rare (pupăza, gaița, ciocănitoarea, coțofana, prepelița, corbul, cocoșul de munte etc.). Expoziția cuprinde și câteva specii de păsări caracteristice și Deltei Dunării (gârlița mare, lișița, stârcul purpuriu, stârcul galben etc.).

Mamiferele sunt reprezentate de rozătoare, erbivore și carnivore (hârciogul, nevăstuica, hermelina, veverița, pisica sălbatică, dihorul, râsul, vulpea, ciuta de cerb lopătar etc.).

Deși flora este mai discret reprezentată în cadrul acestei expoziții datorită spațiului restrâns de expunere, muzeul posedă o valoroasă colecție de plante a botanistului Alexandru Borza, care între 1949 și 1951 a studiat flora și vegetația Văii Sebeșului.

Colecția de Științele Naturii mai cuprinde trofee de vânătoare, eșantioane de esențe lemnoase. Vizitând expoziția de Științele Naturii, publicul își poate face o imagine despre bogăția și varietatea florei și faunei Văii Sebeșului și în același timp poate admira câteva piese valoroase prin raritatea lor.

În parcul muzeului poate fi văzut arborele Papau (Asimina triloba), de origine nord-americană, aclimatizat aici în 1976.

O parte a artefactelor care alcătuiesc colecţia de Științele Naturii a fost digitizată sau se află în curs de digitizare.

Comentariile sunt oprite.

Close Search Window