LA MUZEU ȘI LA ȘCOALĂ. CURSURI ALTERNATIVE DE ISTORIE NATURALĂ

Proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național – nr. contract P0135/5.02.2020

Expoziţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Municipal “Ioan Raica” Sebeş – 29 noiembrie 2020

În toamna anului 2019, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica”, a câştigat, în urma competiţiei de proiecte I/2020, aria Patrimoniu Cultural Material, lansate de Administraţia Fondului Cultural Naţional, o finaţare, în valoare de 70.000 lei, pentru implementarea proiectului cultural La muzeu și la școală. Cursuri alternative de Istorie Naturală, sumă care reprezintă 43,67% din bugetul preconizat la 160.290 de lei.

Activităţile proiectului cultural  s-au derulat în perioada  15 ianuarie – 15 noiembrie 2020 şi au avut drept finalitate o mai bună valorificare a colecţiei de Ştiinţele Naturii atât prin reorganizarea expoziției de bază și folosirea în acest sens a unor metode și tehnologii noi de expunere și de informare a publicului vizitator, cât și prin promovarea acesteia prin itinerarea unei expoziții temporare la școlile din oraș și prezentarea de informații privind ecologia și etologia speciilor expuse.

Colecția de Științele Naturii a Muzeului Municipal „Ioan Raica” prezintă o parte din bogăția naturală a zonei Sebeșului, oferind publicului vizitator, iubitor de natură, interesante exponate de floră, faună, paleontologie şi mineralogie. Cu toate că debutul a fost modest, primele piese fiind inventariate în august 1957, colecția cuprinde astăzi 4400 de piese a căror valoare a crescut grație anilor care au trecut peste ele, unele specii dispărând, iar altele devenind tot mai rare. În spațiul destinat vizitatorilor este organizată expoziția permanentă, reprezentând fauna regiunii, fiind prezentate exponate din domeniul zoologiei și paleontologiei. Expoziția este concepută cu scopul de a familiariza elevii cu sistematica zoologică. Sebeșul este o zonă foarte bogată în puncte fosilifere, în colecția muzeului regăsindu-se fragmente de trunchiuri de copaci pietrificați, o măsea şi fragmente din osul femural al unui mamut, coarne de bour și maxilare de cerb gigant. Din grupa nevertebratelor menționăm moluștele (melci și scoici), iar din grupa vertebratelor: pești, amfibieni, reptile, păsări și mamifere. Pe teritoriul Sebeșului există o mare varietate de păsări care pot fi admirate în expoziția de Științele Naturii: păsări răpitoare de noapte (bufnița, huhurezul, cucuveaua etc.) și de zi (uliul găinilor, șorecarul, uliul păsărelelor, eretele etc.), migratoare (rândunica, lăstunul, cucul etc), exemplare comune sau rare (pupăza, ciocănitoarea, coțofana, prepelița, cocoșul de munte etc.). Expoziția cuprinde și câteva specii de păsări caracteristice și Deltei Dunării (gârlița mare, lișița, stârcul purpuriu etc.). Mamiferele sunt reprezentate de rozătoare, erbivore și carnivore (hârciogul, hermelina, veverița, pisica sălbatică, râsul, vulpea etc.).

Prin implementarea proiectului cultural La muzeu și la școală. Cursuri alternative de Istorie Naturală, ne-am propus aducerea în atenția publicului a acestei colecții, insuficient promovată și valorificată. De asemenea, am urmărit modernizarea atât a spațiului de expunere, cât mai ales a tehnicilor de etalare, făcându-se apel la reconstituiri ale habitatului natural al viețuitoarelor expuse, sub forma dioramelor, precum și la mijloace multimedia moderne, care să completeze ambientul sugerat prin amenajările amintite anterior.

Proiectul a fost structurat pe cinci activități principale:

  1. Reorganizarea și modernizarea expoziției de Istorie Naturală a muzeului, care să conducă la o mai bună vizibilitate a acestui tip de patrimoniu, precum și la atragerea publicului la muzeu, în special a celui tânăr. Totodată, prin restaurarea și conservarea specimenelor de Științele Naturii, proiectul a contribuit la o mai bună conservare și promovare a patrimoniului cultural național mobil.
  2. Executarea de diorame care să reproducă fidel habitatul natural al speciilor expuse, tehnică de etalare completată de efecte audio și video.
  3. Promovarea în rândul elevilor școlilor din municipiul Sebeș a colecției de Istorie Naturală a muzeului, precum și a mediului din care provin exemplarele naturalizate prezentate, insistându-se asupra biodiversității ecosistemelor specifice zonei. În acest sens, vor fi organizate expoziții itinerante, urmate de conferințe în școlile din municipiu, concursuri, ateliere de lucru şi se vor distribui pliante elevilor, toate în scopul conștientizării diversității și fragilității ecosistemelor, ce sunt afectate, tot mai frecvent, de dezvoltarea urbană, fenomen ce amenință cu dispariția numeroase specii.
  4. Realizarea unui catalog de colecție, în condiții grafice de excepție, ce va prezenta exemplarele de Științele Naturii aflate în patrimoniul instituției noastre.
  5. Vernisajul expoziției, urmat de o seară muzeală dedicată în special publicului tânăr, axată pe cunoașterea mediului înconjurător și a viețuitoarelor sale.

Pe lângă aducerea în atenția publicului a acestui tip de patrimoniu, proiectul va contribui la o mai bună cunoaștere a viețuitoarelor specifice zonei Sebeșului, a habitatului acestora, precum și a factorilor care le amenință existența. Mai mult, se dorește o mai bună conlucrare între muzeu și școală, o strângere a legăturilor dintre cele două instituții, iar prin patrimoniul pe care îl deține, muzeul dorește să ofere ocazia profesorilor și elevilor să desfășoare cursuri de Istorie Naturală într-un alt mediu, diferit de cel al sălii clasice, care să transforme activitățile didactice în unele neconvenționale și să favorizeze asimilarea mai facilă a informațiilor transmise, precum și o mai bună înțelegere a acestora.

Proiectul s-a desfăşurat în parteneriat cu: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud, Muzeul Municipal Mediaș, Școala Gimnazială nr. 2 Sebeș, Liceul Tehnologic Sebeș, Liceul German Sebeș, Liceul cu program sportiv Sebeș, Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Sebeș, Școala Gimnazială Petrești și Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș.

Echipa proiectului a avut următoarea componenţă: dr. Călin Anghel, dr. Radu Totoianu – responsabili cu implementarea proiectului, dr. Sergiu Török, Florin Toncean, Ramona Mărginean, Aurica Negru şi Alin Tomuș.

Datorită intrării localității Sebeș în scenariul roșu, ca urmare a depășirii limitei de 3 cazuri de infectări cu SARS-CoV-2, raportată la 1000 de locuitori, expoziția temporară, una dintre cele mai importante activități din cadrul proiectului cultural La muzeu și la școală. Cursuri alternative de Istorie Naturală, a trebuit să se mute, la fel ca și cursurile elevilor, în mediul online. Astfel, pagina de Internet dedicată proiectului cultural, găzduiește varianta electronică a expoziției care trebuia itinerată în școlile partenere de pe raza municipului Sebeș.  În plus, pagina de facebook a Muzeului Municipal “Ioan Raica” şi cea a Centrului Cultural “Lucian Blaga” promovează conţinutul acesteia, la fel ca şi cele ale şcolilor partenere. 

De asemenea, o variantă de panou a acesteia, poate fi vizitată în lunile noiembrie şi decembrie, în grădina muzeului din Sebeş.

Expoziţia temporară Natură şi biodiversitate în zona Sebeşului

Expoziţia poate fi vizitată în lunile noiembrie şi decembrie în grădina Muzeului Municipal “Ioan Raica” Sebeş 

Varianta electronică a expoziţiei poate fi vizionată accesând pagina dedicată acesteia, dând clik pe imaginea alăturată

Vernisajul expoziţiei de Științele Naturii – sâmbătă, 28.11.2020, ora17.00

Conferinţă, cu tema Aspecte legate de ecologia păsărilor nocturne, susţinută de prof. Florin Toncean – 29 noiembrie 2020

O parte a pieselor din colecția de Științele Naturii fost digitizată, atât prin fotografiere, cât și prin scanare 3D, modelele rezultate  fiind postate pe platforma https://sketchfab.com. O selecție a acestora este prezentată și în această pagină.

Comentariile sunt oprite.

Close Search Window