Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș

Sebeş - 515800, Piața Primăriei, nr. 3,
telefon: +40(0)258735240; fax: +40(0)258732844,
email: muzeu@cclbsebes.ro

Proiecte cu finanțare AFCN


În perioada 15.05-15.11.2018, Centrul Cultural „Lucian Blaga”, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş derulează două proiecte cu finanţare asigurată parţial de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN): Sava Henţia din nou acasă. 170 ani de la naşterea artistului şi Între sacru şi profan. Repertorierea și digitizarea troițelor și a cimitirelor cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului.

Prin cel dintâi proiect se doreşte o mai bună mediatizare a unui important artist plastic român - Sava Henţia -, precum şi a operei sale, bine ilustrată în colecţia de artă plastică a muzeului nostru. Prin cel de-al doilea proiect ne dorim să atragem atenţia asupra unui patrimoniu valoros şi foarte puţin cunoscut ameninţat cu dispariţia dacă nu se iau măsuri urgente şi energice de conservare. Este vorba de troiţele şi de stâlpii funerari din lemn din satele şi cătunele de pe Valea și din Munții Sebeșului.

Instituţiile partenere în derularea proiectelor sunt: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva şi Asociația Ars Transsilvaniae din Cluj-Napoca.