Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș

Sebeş - 515800, Piața Primăriei, nr. 3,
telefon: +40(0)258735240; fax: +40(0)258732844,
email: muzeu@cclbsebes.ro

Colecţia de etnografie africană

Colecţia de etnografie africană a fost constituită în secolul al XIX-lea de către exploratorul sebeşean Franz Binder (1820-1875), în urma şederii timp de 14 ani în Africa, la Cairo şi Khartoum. Între 1862 şi 1864 a fost consul al Imperiului Habsburgic în Sudanul turco-egiptean. În tot acest timp petrecut aici, în urma călătoriilor pe care le face de-a lungul Nilului a colecţionat artefacte confecţionate şi folosite de băştinaşi, rezultând o colecţie de aproximativ 500 de piese.

În 1862 a donat Societăţii Ardelene pentru Ştiinţele Naturii din Sibiu şi Gimnaziului Evanghelic din Sebeş colecţia de obiecte africane provenite, în cea mai mare parte, de la triburile ce trăiau de-a lungul Nilului. Partea din colecţie donată gimnaziului din Sebeş a intrat în patrimoniul muzeului şi cuprinde diverse obiecte: arme (arcuri şi săgeţi, suliţe, lănci, pumnale kulbeda), unelte, podoabe (brăţări din fier, cupru şi din fildeş, coliere) şi diverse curiozităţi primite de la triburile din zonă. Foarte spectaculoase, atât prin aspect cât şi prin tehnică de execuţie sunt scăunelele joase, de mici dimensiuni, folosite piese de mobilier.

Valoarea acestei spectaculoase colecţii este deosebită şi datorită faptului că este una din cele mai vechi şi mai mari de acest gen din Europa.