Natură şi biodiversitate în zona Sebeşului

Expoziţie temporară organizată în cadrul proiectului cultural La muzeu şi la şcoală. Cursuri alternative de Istorie Naturală. Proiectul este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Natura este foarte importantă pentru noi şi, în mod indiscutabil, avem nevoie de ea. Conservarea naturii se bazează, în primul rând, pe conștientizarea în rândul a cât mai multor oameni a necestităţii păstrării ei pentru generațiile viitoare.

Expoziţia pe care o prezentăm se doreşte a fi o contribuţie pentru atingerea acestui deziderat şi urmăreşte ca un număr cât mai mare de oameni şi, în mod special, elevii să ajungă să simtă importanţa naturii pentru fiecare în parte şi să observe biodiversitatea pe care o avem încă aproape de noi. De aceea, ne adresăm în special tinerilor, noii generații, care poate deveni o comunitate mai unită, care va înțelege şi va reconsidera importanţa conservării naturii şi care-şi va modela modul de viaţă în concordanţă cu principii legate de o dezvoltare durabilă în armonie cu natura. Noua generaţie trebuie să fie educată în spiritul cunoașterii naturii şi al respectării biodiversității existente în împrejurimile oraşului.

De asemenea, expoziţia prezintă şi o mare parte a specimenelor de Ştiinţele Naturii pe care Muzeul Municipal “Ioan Raica” le deţine, ca parte a unei importante colecţii de profil. Aceasta cuprinde peste 4000 de piese a căror valoare a crescut datorită anilor care au trecut peste ele, unele specii dispărând între timp, iar altele devenind tot mai rare. Ea prezintă o parte din diversitatea naturală a zonei Sebeșului, oferind publicului vizitator exponate interesante de floră, faună, paleontologie şi mineralogie.

Prezentarea informaţiilor este realizată sub forma a şapte panouri care ilustrează biodiversitatea în funcție de habitatele din jurul Sebeșului, pornind de la cel de stepă, existent in preajma Râpei Roșii, adevărat simbol al regiunii. Continuă cu habitatele acvatice, apoi cu pădurile atât de bogate de pe Valea Sebeșului şi, nu în ultimul rând, cu localităţile din jurul oraşului.

Parteneri:

  • Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia
  • Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud
  • Muzeul Municipal Mediaș
  • Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș
  • Școala Gimnazială nr. 2 Sebeș
  • Liceul Tehnologic Sebeș
  • Liceul German Sebeș
  • Liceul cu Program Sportiv Sebeș
  • Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Sebeș
  • Școala Gimnazială Petrești

Dorim să aflăm opinia dvs. despre această expoziție, precum și despre evenimentele similare desfășurate online de la începutul pandemiei. Vă rugăm să completați chestionarul care poate fi descărcat accesând imaginea alăturată și să-l expediați, scanat sau fotografiat, la adresa: muzeu@cclbsebes.ro.

Notă: „Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării”.

© 2020 Toate drepturile rezervate

Comentariile sunt oprite.

Close Search Window