Anunțuri, Comunicate evenimente|

PARTICIPARE DE SUFLET A SCRIITORILOR SEBEȘENI LA TÂRGUL DE CARTE DE LA ALBA IULIA: „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!”

Miercuri, 14 septembrie 2022, sub motto-ul blagian, „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!”, Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș a însuflețit prezența a nouă creatori din vechiul burg săsesc la Târgul de Carte Alba Transilvana. Aceștia au emoționat asistența cu momente lirice de o înaltă sensibilitate, moderate de vocea unică a Corinei Ofelia Corpodean. Proiectele editoriale prezentate au fost în marea lor majoritate susținute financiar de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Medicul Constantin Damian este un foarte bun profesionist în specialitatea sa și totodată un cititor pasionat în diverse domenii. În ultimul timp s-a remarcat prin publicarea unor lucrări literare care fac dovada talentului său, a unei vaste culturi și atente analize a societății contemporane. Este autorul câtorva volume de proză, în care se disting, din perspectiva orizontului tematic, trei direcții: istorică, mitologică și ezoterică, totul prin prisma actualității. Constantin Damian a prezentat recentul său roman „Balcani Covid”.

Doamna Maria-Cornelia Postescu, inginer pensionar, specialist în genetică animală, este membru fondator al Cenaclului Literar „Lucian Blaga” Sebeș, colaboratoare la revista „Der Unterwald” și la diverse publicații din țară. Este posesoarea unui premiu pentru creație poetică obținut în cadrul Festivalul Internațional „Lucian Blaga” Sebeș. În anul 2013, i-a fost decernat Trofeul „Doamnă de excelență” – pentru activitate în cultură și feminitate, iar în 2017 a fost premiată în cadrul Galei Doamnelor de succes. Are publicate peste 20 de volume de versuri și proză, fiind prezentă la 3 ediții ale Târgului de Carte Alba Transilvana. La această ediție a ales să-și prezinte recentul volum „Întrebări”.

Doamna Rodica-Eleonora Plop este o călătoare prin lume, revenită acasă din Canada și stabilită în Sebeș, cu câțiva ani în urmă. Este colaboratoare la radio Star FM Sebeș, unde se ocupă de rubrica de sănătate, fiind asistentă medicală de profesie. A trimis în lume alese versuri, în volume publicate în țară și străinătate, care i-au dat aripi de speranță. Versurile se răsfrâng asupra cititorului ca un buchet de flori. Felul în care acest buchet de flori este primit de fiecare în parte îi aduce satisfacții și aură, comunicare, colegialitate lirică, dar și recunoașterea unei alese modestii. Are o voce inconfundabilă care păstrează melodicitatea limbii pe care a vorbit-o în timpul când a locuit în Canada. Și-a prezentat volumele de versuri „Elegie pe note de gând”, „Călător prin iubire” și „Eternitate”.

Doamna Rafila Maniu este absolventă a Institutului Pedagogic din Cluj-Napoca. De-a lungul carierei a contribuit cu nenumărate materiale metodice la editarea unor cărți, primind Diploma de Excelență acordată de Inspectoratul Școlar Alba. Membră a Cenaclului Literar „Lucian Blaga” din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a debutat târziu în literatură, publicând volume de versuri și proză, în care evocă lumea satului, dorul de părinți, anii copilăriei și călătoriile în țări aflate „Între Nadir și Zenit”, așa cum și-a intitulat unul dintre volume. A obținut locul întâi la categoria Text de graniță (memorii, amintiri), la prima ediție a Concursului de Creație Literară, organizat de Primăria Municipiului București, prin Biblioteca Metropolitană București și Centrul pentru Seniori al Municipiului, în luna septembrie anul trecut. În prezent, continuă să scrie și este dirijorul corului mixt al Centrului de Zi pentru Persoane Vârstnice din Sebeș. A oferit spre prezentare volumele „Anotimpuri” și „În oglindă”.

          Doamna Viorica Cazan este absolventă a Facultății de Filologie și a Institutului pedagogic din Oradea,  fost profesor de cenaclu literar și teatru școlar la Palatul Copiilor Alba Iulia. De-a lungul unei cariere exemplare, s-a remarcat ca un dascăl performant, mereu conectat cu evoluția metodelor de învățare. Momentul pensionării nu a însemnat întreruperea activității,  ci un nou început. Pana de scriitor și-a lăsat cerneala pe zeci de pagini, remarcându-se în special ca poetă, fiind iremediabil îndrăgostită de frumusețea meleagurilor natale și de oamenii locului, dedicându-le nenumărate versuri. Este autoarea mai multor volume de poezie și proză. A tipărit împreună cu colegii de cenaclu câteva antologii lirice. În prezent este membră a Cenaclului Literar „Lucian Blaga” Sebeș și consideră că viitorul ei literar „… se află în vârful peniței”. A prezentat „Cărți din pandemie”.

Ionuț Lemeny reprezintă vocea postului de radio Star FM Sebeș. Este un om de radio entuziast, energic și pozitiv, care știe să-și captiveze și să-și atragă publicul menținându-l informat cu privire la ultimele știri și tendințe, într-o continuă  interconexiune cu ascultătorii săi. Ionuț este cel care a dat tonul și stilul postului de radio Star FM. Absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyaiˮ Cluj Napoca, și-a transpus pasiunea pentru istorie în cărțile publicate. A fost primul student care a abordat tema vrăjitoriei în cercetarea universitară din România. La târgul de carte a prezentat volumul „Sebeșul în secolul al XVIII-lea – Procese de vrăjitorie”, o lectură interesantă, savuroasă și accesibilă cu privire la istoria urbei natale dintr-un veac bântuit de violență și superstiții.

Una dintre poveștile de succes este cea a lui Bogdan Turcu,  un tânăr care și-a transformat pasiunea în meserie, fiind convins că aceasta merită tot efortul. Gastronomia, căci despre un chef – bucătar este vorba, a apărut în viața sa ca o revelație, el cochetând mai întâi cu medicina și dreptul. În prezent, Bogdan, deține restaurantul „La Storia” din Sebeș. Un loc despre gătit și poezie, loc mereu plin cu clienți care revin datorită preparatelor delicioase. Bogdan este un romantic incurabil, un suflet sensibil în căutarea sinelui. Cel mai bine se exprimă în scris, având publicate două volume de versuri. Cele două mari pasiuni ale lui, gătitul și scrisul, fac casă bună… împreună. La târgul de carte ne-a oferit hrană pentru suflet. Am avut ocazia să „degustăm” din recentul său volum de proză, „Voci pierdute”.

Carmen Ramona Popa este licențiată în istorie, în limba și literatura engleză, cu studii în designul ambiental, antreprenoriat și dezvoltare personală. Este un om simplu, care încearcă mereu să aibă zâmbetul pe buze și să se bucure de viață. Este o fire deschisă spre cunoaștere și frumos, spre creație și secretele minunate ale universului. Cu ani în urmă s-a hotărât să scrie un roman despre adolescenții de altădată, încercând să realizeze o punte între generații și să aducă în sufletele celor aflați la vârsta maturității, sentimente de nostalgie. Este o scriitoare aflată la început de drum care, cu răbdare, încearcă să șlefuiască diamantul pe care destinul i l-a hărăzit în sufletul și inima ei și să lase cuvintele să-și caute drumul și sensurile lor cele mai potrivite. „Iubire, speranță și lacrimi”, volum ieșit recent de sub lumina tiparului a fost prezentat de autoare, care a semnat cu pseudonimul Amer Amra.

Corina-Ofelia Corpodean este profesor de învățământ primar și preșcolar, absolventă a Școlii Populare de Artă din Cluj-Napoca și Alba Iulia. Este dedicată profesiei pe care o practică, dar excelează și pe plan cultural, remarcându-se prin nenumărate premii naționale și internaționale obținute la diferite concursuri. A fost premiată în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș, secțiunea poezie. Proza i-a adus în anul 2022, Premiul „Taina cuvintelor”, la Mangalia. Atracția pentru muzica folk a făcut-o remarcată atât în comunitatea locală, cât și în străinătate. Texte și linii melodice proprii, înmănunchiate în compact-discuri, au ajuns în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Pasiunea pentru artele frumoase, în special pictura, i-a adus satisfacții prin premiile obținute la concursuri sau expoziții de artă, de unde tablourile au ajuns în colecții particulare. Ca o recunoaștere a talentului nativ, a fost numită consilier grafician la revista lunară de literatură, artă și cultură „Polymnia”, unde se face remarcată constant. Îi place să se implice în proiecte diverse, preponderent culturale și sociale,  proiecte care au impact asupra oamenilor și le pot schimba viața în bine. Corina-Ofelia Corpodean este și om de radio, vocea ei calmă făcându-se auzită zilnic în emisiunile realizate la Sebeș.

Comentariile sunt oprite.

Close Search Window