PROIECTUL CULTURAL “SAVA HENŢIA DIN NOU ACASĂ. 170 DE ANI DE LA NAŞTEREA ARTISTULUI”

     Sava Henţia din nou acasă. 170 ani de la naşterea artistului este proiectul cultural câştigat de Muzeul Municipal „Ioan Raica”, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş (nr. contractului Nr. P1617/ 12 iunie 2018), în urma competiţiei de proiecte lansate de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) în primăvara anului 2018.

     Prin derularea acestui proiect Instituţia organizatoare şi cele partenere şi-au propus să marcheze într-o manieră modernă şi profesionistă cei 170 de ani care au trecut de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi artişti plastici din zona Sebeşului, şi anume pictorul Sava Henţia (1848-1904). Demersul se justifica din mai multe motive. În anul 2018 se împlineau 170 de ani de la naşterea artistului plastic, iar cum această aniversare coincidea cu sărbătorirea centenarului, manifestările organizate pentru a o marca erau mult mai vizibile în peisajul cultural naţional şi, la rândul lor, se constituiau în evenimente care celebrau cei 100 de ani care au trecut de la unirea Transilvaniei cu România. Cum Sava Henţia este unul dintre cei mai importanţi artişti plastici născuţi în zonă, iar Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş deţine o importantă colecţie de lucrări semnate de el, instituţia noastră avea toate motivele pentru a demara acest proiect cultural.

     Astfel, principala activitate a proiectului a fost realizarea unei expoziţii aniversare dedicată acestui mare artist român, care să îmbine tehnicile clasice de expunere cu metodele moderne de informare a publicului vizitator. Poate cel mai important câştig al întregului demers a fost redarea către publicul vizitator a patru lucrări (ulei pe pânză) semnate de Sava Henţia – Portret de bărbat (1876); Portret de bărbat – Al. Lahovari (1900); Portret de bărbat – Primarul Maxim din Pianu de Sus (1899); Portret de bărbat – dr. Krasser (1881); -, pe care instituţia noastră le deţine şi care nu au fost niciodată expuse datorită stării lor de conservare şi care au fost restaurate cu această ocazie, graţie finanţării oferite de AFCN.

     În scopul promovării evenimentului, precum şi a artistului plastic şi a colecţiei deţinute de muzeul nostru, s-au organizat două expoziţii temporare – la Alba Iulia şi Cluj-Napoca – şi, în acelaşi scop, s-a produs un film documentar care difuzat, pentru început, în mediul online. De asemenea, s-a editat şi un catalog de expoziţie care cuprinde toate operele lui Sava Henţia din colecţia de artă a Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeş. Ambele au fost lansate la vernisajul expoziţiei din 15 noiembrie 2018.

     Proiectul a fost implementat de Centrul Cultural „Lucian Blaga”, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Asociația Ars Transsilvaniae România din Cluj-Napoca, instituţii de unde provin membrii echipei proiectului: Acad. dr. Marius Porumb, prof. univ. dr. Cornel Alexandru Tatay, lect. univ. dr. Călin Anghel – responsabil implementare proiect, dr. Radu Totoianu – responsabil implementare proiect, dr. Călin Șuteu, Alin Tomuş şi Mihai Ștefan.

     Valoarea totală a finanţării proiectului este de 68.725 lei, din care 34.363 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă a AFCN, iar diferenţa de 34.362 lei este asigurată, în părţi egale, de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş – 17.181 lei – şi Municipiul Sebeş – 17.181 lei.

Notă: „Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării”.

 

Sava Henţia (1848-1904). 170 de ani de la naşterea artistului – film documentar

Comentariile sunt oprite.

Close Search Window