Anunțuri, Comunicate evenimente|

SESIUNEA DE COMUNICĂRI ȘTIINȚIFICE „MULTICULTURALITATE ȘI PATRIMONIU ISTORIC ÎN TRANSILVANIA”, EDIȚIA A XIV-A, SEBEȘ, 2022

Vineri, 30 septembrie 2022, la Sebeş s-a desfășurat cea de-a XIV-a ediție a sesiunii de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”. Manifestarea a fost organizată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, în parteneriat cu Primăria Municipiului Sebeş, şi s-a bucurat de participarea a 39 de specialiști, muzeografi, cercetători și cadre didactice de la: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti, Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Muzeul Municipal Mediaș, Colegiul Tehnic Turda, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara şi Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş.

În cadrul deschiderii oficiale a sesiunii de comunicări științifice, au fost lansate două dintre publicațiile științifice recente editate de personalul muzeului: „Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis”, nr. 13/2021, prezentată de lect. univ. dr. Călin Anghel, și Cornel Tatai-Baltă, Călin Anghel, Radu Totoianu, „Colecţia Sava Henţia a muzeului municipal din Sebeş”, ediţia a II-a, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2022, prezentată de dr. Ioana Rustoiu (Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia).

Ca punct final al deschiderii festive, a urmat prezentarea în plen de către dr. Mirel Drăgan și Timotei Hotea, de la Universitatea Politehnica Timişoara, a comunicării „Despre porţi şi oameni. Valorificarea elementelor de patrimoniu arhitectural istoric şi spaţiu urban destructurat din Sebeş”, care a supus atenției atât specialiștilor prezenți, cât şi publicului interesat, propuneri de identificare şi de punere în valoare a ruinelor Porţii de Vest a fortificaţiei medievale a Sebeşului şi a barbacanei acesteia, dezafectate în secolul al XIX-lea şi care, parțial, se păstrează sub asfaltul străzii. De asemenea, au fost oferite soluții de restructurare a unor spații publice din cartierele mai noi ale orașului Sebeș.

În continuarea programului, începând cu ora 12.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, în prezența unui public numeros, a avut loc reprezentația de reconstituire istorică „Povestea Încoronării”, susținută de istorici și voluntari ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, în cadrul căreia a fost pusă în scenă încoronarea regelui Ferdinand I și a reginei Maria, ca suverani ai României Mari, eveniment petrecut la Alba Iulia, în data de 15 octombrie 1922.

Începând cu ora 14.00, s-au desfășurat lucrările celor trei secțiuni ale sesiunii de comunicări, „Arheologie”, „Patrimoniu” şi „Istorie”, în cadrul cărora, cei 39 de participanți au prezentat colegilor și publicului rezultatele ultimelor cercetări pe care le-au întreprins.

Evenimentul s-a încheiat la ora 19.00, organizatorii mulțumind și pe această cale participanților care au ținut să fie prezenți, alături de colegii lor de la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, și la ediția din acest an a sesiunii de comunicări științifice.

Comentariile sunt oprite.

Close Search Window