Anunțuri, Comunicate evenimente|

Acad. Marius Porumb va fi prezent la Sebeș, în cadrul manifestării Zilele Muzeului, prilejuită de aniversarea a 70 de ani de existenţă a Muzeului din Sebeş. Sâmbătă, 28 august 2021, cu începere de la ora 12.30, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeş, distinsul nostru invitat va participa la lansarea monumentalei lucrări „Arta din România, din preistorie în contemporaneitate”, vol. I-II, publicată la Editura Academiei și Editura Mega, Bucureşti, Cluj-Napoca, în anul 2018, a cărei elaborare a coordonat-o, împreună cu acad. Răzvan Theodorescu.

Acad. Marius Porumb este absolvent al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. În anul 1973, a obţinut titlul ştiinţific de doctor în istorie, specialitatea istoria artei, la aceeaşi prestigioasă universitate, sub conducerea ştiinţifică a acad. Virgil Vătăşianu. Pas cu pas, a urmat „cursus honorum” ocupând postul de cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Arheologie din Cluj-Napoca (1966-1990), cercetător principal III şi director adjunct (1990-1992), cercetător principal II (1992-1994), iar începând cu anul 1994, cercetător principal I. Din anul 1992, până în prezent, deține funcţia de director al Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca, iar din 1990, a coordonat doctorate în istorie, specializarea istoria artei, în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca. În perioada 1993-2009 a fost membru corespondent al Academiei Române, iar începând cu anul 2009 a devenit membru titular al prestigiosului for. În anul 2015 a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea.

Exeget al istoriei artelor transilvănene şi româneşti, a publicat de-a lungul anilor peste 26 de cărţi, inclusiv dicţionare şi enciclopedii, şi peste 150 de articole ştiinţifice, în reviste de prestigiu din România şi din străinătate, fiind totodată fondator şi membru al colegiului ştiinţific al revistei „Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis”, anuarul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş.

În ceea ce priveşte lucrarea care va fi prezentată sâmbătă publicului iubitor de artă din municipiul Sebeş, Arta din România, din preistorie în contemporaneitate”, se poate afirma că este una dintre cele mai importante contribuţii de acest gen din România, fiind caracterizată de proporţii monumentale, atât din punct de vedere al conţinutului, cât şi al formei. O prezentare, edificatoare în acest sens, îi aparţine chiar unuia dintre coordonatorii  lucrării, acad. Marius Porumb: „Sinteza prezentă, redactată de un mare număr de autori, cei mai importanți cercetători ai domeniului, ce fac parte din elita istoriei și criticii de artă din România, este o remarcabilă realizare, cuprinzând în cele două volume peste 1500 pagini de text și peste 2100 fotografii color, numeroase desene, planuri, gravuri și fotografii istorice. Bogatul material ilustrează un excepțional tezaur artistic al României, cu numeroase aspecte ale realizărilor și performanțelor artistice, documentate de cercetările din ultimele decenii, fenomenul artistic românesc remarcându-se printr-o superbă originalitate și o permanentă conexiune cu lumea europeană”.

Lucrarea, va fi prezentată  de unul dintre coautori, dr. Cornel Tatai-Baltă, istoric şi critic de artă, profesor universitar şi coordonator de doctorate la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Comentariile sunt oprite.

Close Search Window