Anunțuri, Comunicate evenimente|

Exponatul lunii martie 2022 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş:Karl Brandsch, „Uliţa primăriei”, acuarelă, Sebeș, 1947

Exponatul lunii martie 2022 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş este lucrarea „Ulița primăriei”, un peisaj urban realizat la Sebeș, în anul 1947, de către pictorul Karl Brandsch (1900-1978). Tabloul, intrat în patrimoniul muzeului nostru în anul 1957, în colecția de artă plastică, are următoarele date tehnice: acuarelă pe carton, dimensiuni – 31 x 22 cm, semnat – stânga-jos, cu negru – „K. BRANDSCH” și datat „1947”.

Peisajul urban, cu o compoziție echilibrată și cu o cromatică plăcută, relevă aspectul pitoresc al orașului la acea dată, cu fronturi stradale continue, specifice arhitecturii săsești, și cu multă vegetație în curțile locuitorilor. Autorul a surprins o parte a actualei str. Pieții, numită „Ulița primăriei” sau „Rathausgasse”, în trecut, care permitea accesul sașilor sebeșeni la cimitirul propriu, evanghelic, amenajat la exteriorul fortificației orașului. În prim-plan, este redată ulița, nepavată la acea dată, începând din locul în care se intersectează cu str. Peneș Curcanul („Uliţa din spatele zidului… în grădini” sau „Gasse hinter der Mauer… in Gärten”, în trecut). În plan secund este vizibil frontul stradal apusean al uliței, cu fațadele clădirilor ușor schematizate, distingându-se, totuși, suficiente detalii, precum cromatica zugrăvelilor, a porților și a obloanelor, pentru ca acuarela să servească și ca izvor vizual în documentarea aspectului caselor la acea dată. În plan îndepărtat sunt vizibile turnul și o parte a corului bisericii parohiale evanghelice, în timp ce navele acesteia nu se disting, din cauza coroanelor copacilor din apropiere.

Karl Brandsch s-a născut în comuna Fișer, în actualul județ Sibiu, în data de 7 august 1900. A învățat la Gimnaziul Evanghelic din Sighișoara, unde, în anul 1918, a susținut examenul de maturitate. Ulterior, până în 1922, a studiat agronomia, în Germania, la Academia de Agricultură din Hohenheim, iar după întoarcerea în țară, între 1925 și 1927 a activat ca profesor suplinitor de chimie, științele naturii și agronomie la Școala Normală de Fete din Sighișoara. Pasiunea sa pentru artă l-a determinat să urmeze cursurile Academiei de Arte Frumoase de la Cluj, ale cărei cursuri le-a frecventat între 1928 și 1930. După ce a activat timp de doi ani ca profesor de caligrafie și desen în Gheorgheni, în 1934 s-a stabilit la Sebeș, unde a predat aceleași materii, ca suplinitor, la gimnaziul german. Începând cu anul următor a devenit titularul catedrei, în norma sa didactică regăsindu-se și alte discipline, precum lucrul manual și științele naturii. În timpul liber s-a dedicat picturii, realizând numeroase lucrări, majoritatea peisaje care au ca subiect orașele Sebeș și Sighișoara, precum și împrejurimile acestora, abordând însă și alte genuri ale artei, ca portretul și natura statică. Dintre tehnici, a preferat acuarela, deși a realizat și lucrări de grafică și uleiuri pe pânză. Lucrările sale se păstrează în muzee, dar și la colecționari, din România și din Germania, fiind apreciate atât pentru calitățile lor estetice, pentru sensibilitatea pe care o emană, cât și pentru valoarea lor documentară, ele putând servi la reconstituirea aspectului edificiilor redate în primele decenii ale celei de-a doua jumătăți a secolului trecut.

Comentariile sunt oprite.

Close Search Window