GASTRONOMIA ISTORICĂ ÎNTRE ȘTIINȚĂ ȘI REENACTMENT. DESPRE OBICEIURILE CULINARE ÎN TRANSILVANIA MEDIEVALĂ

Proiectul cultural se va desfăşura în perioada 05.06 – 15.11.2017 și se doreşte a fi o pledoarie pentru cunoaşterea gastronomiei medievale, dar si pentru promovarea unui mod de viaţă demult apus, un mod de viaţă natural, sănătos şi total diferit de cel actual. Obiectivul acestuia este acela de a analiza gastronomia 

medievală din Transilvania secolelor XIII-XVI într-un mod atractiv, utilizând diverse abordări din domeniul istoriei şi al disciplinelor conexe acesteia: arheologie, muzeologie, arheozoologie, arheobotanica, antropologie, etnografie.

În demersul nostru ne propunem să depăşim graniţele rigide ale cercetării ştiinţifice istorice pentru ca disciplina istorică sa devină mai populară in rândul nespecialiştilor, prin scoaterea sa din sfera pur teoretică şi prezentată publicului într-un mod inedit si interactiv.

La modul general, gastronomia medievală din Transilvania era o combinație între bucătăria sașilor, a maghiarilor şi a românilor, cu elemente specifice Europei occidentale medievale. În aceasta epocă, gastronomia nobilimii si mai târziu a patriciatului orăşenesc din Transilvania a fost semnificativ influențată de obiceiurile culinare și de cultura Europei Centrale și de Vest. Populațiile Evului Mediu făceau din produsele locale baza alimentației lor zilnice, ce era constituită din pâine de grâu sau de secară, carne, vin, mazăre. În ciuda acestei relative unități, în fiecare regiune au apărut preparate şi obiceiuri culinare specifice. Alimentația orășenilor s-a diversificat, pe măsură ce piețele urbane au fost aprovizionate din regiuni din ce în ce mai îndepărtate.

Abordarea acestui aspect important si definitoriu din viața cotidiană a Evului Mediu se va axa pe două orașe care în aceasta epocă au jucat, fiecare dintre ele, un rol importat pe scena politică, comercială si culturală a Transilvaniei: oraşul săsesc Sebeş (civitas Sebus, Mühlbach) şi capitala voievodatului, apoi principatului, Alba Iulia (Bălgradul sau Gyulafehervar). Iar în aceste două orașe, incursiunea noastră gastronomică se va materializa în două spații cu ambianţă autentică medievală: Casa Zápolya din Sebeș și spațiul expozițional din subsolul Palatului Apor din Alba Iulia.

În această ordine de idei ne propunem sa promovăm gastronomia medievală din Transilvania într-un mod inedit, deoarece nu putem să discutăm despre gastronomie / ars culinaria, numai într-o manieră statică și descriptivă. Gastronomia trebuie să includă reprezentări de viaţă cotidiană, mentalități şi atitudini, alimente, costume specifice, într-un mod care să capteze atenția şi să rămână întipărită în memoria publicului vizitator pentru mai mult timp. Mergând pe această idee ne propunem să reconstituim interiorul unei taverne medievale şi ambianța acesteia (inclusiv bucătăria), cu tot ceea ce presupune: mobilier, instalații de gătit, veselă, rețete specifice (după documente scrise, cărți de bucate), iluminat artificial, muzica, personaje îmbrăcate cu haine de epocă ce vor juca un rol în toată această reconstituire, animând astfel atmosfera, pentru a obține un efect autentic/real. Reconstituirea spațiului specific unei taverne, va fi dublat de o expoziție cu artefacte originale ceramice și probe arheobotanice, amplasate în module expoziționale și de informații tematice afișate pe panouri descriptive pentru a oferi vizitatorilor posibilitatea de a face paralele intre autentic și reconstituire.

Organizarea expozițiilor temporare interactive „Gastronomia istorică între știință și reenactment. Obiceiuri culinare în Transilvania medievală” pe baza unui concept original si inovator la Sebeș se va organiza în Casa Zapolya, sediul Muzeului Municipal „Ioan Raica”, iar la Alba Iulia in spatiul expozițional din subsolul Palatului Apor, al Universitaţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Vernisajul Expoziției temporare „Gastronomia istorică între ştiinţă şi reenactment. Obiceiuri culinare în Transilvania medievală” organizat în Casa Zapolya, sediul Muzeului Municipal „Ioan Raica” va avea loc la începutul lunii septembrie.

Vernisajul expoziției temporare „Gastronomia istorică între ştiinţă şi reenactment. Obiceiuri culinare în Transilvania medievală”, organizat la Alba Iulia, în spaţiul expoziţional din subsolul Palatului Apor, al Universităţii „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, care va avea loc la mijlocul lunii octombrie (aici perioada corespunde şi cu întoarcerea studenţilor la cursuri în noul an universitar).

Bugetul proiectului

Finanţare nerambursabilă AFCN:

50.000 lei

Contribuţia proprie a solicitantului:

7.500 lei

Echipa de proiect este formată din specialiști, arheologi, muzeografi şi istorici medievişti, a căror expertiză este recunoscută în mediul academic, respectiv Beatrice Ciută, cercetător științific dr. în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” – coordonator al proiectului, muzeografii, drd Radu Totoianu şi dr. Călin Anghel (Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş), lect. univ. dr. Cosmin Popa-Gorjanu, istoric, drd. Călin Șuteu, conservator-restaurator Alin Cădan, lect. univ. dr. Cornelia Popa-Gorjanu, Alin Tomuș, sociolog (Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia) şi Maria Ţiplic, cercetător științific dr. (Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu).

Comentariile sunt oprite.

Close Search Window