Anunțuri, Comunicate evenimente|

IDENTITATEA CULTURALĂ A SEBEȘULUI: FESTIVALUL INTERNAȚIONAL „LUCIAN BLAGA”, AJUNS LA CEA DE-A XLIV-A EDIȚIE

La începutul primăverii, de 44 de ani, Sebeșul și Lancrămul își invită oaspeții prețuiți pentru a clădi împreună o nouă ediție a Festivalului „Lucian Blaga”, aici fiind obârșia evenimentului care se ivea în lumină în anul 1981, aducând „Laudă semințelor, celor de față și în veci tuturor!”.

Fondat în anul 1981 de Achim Mihu, Mircea Tomuș, Gheorghe Maniu, Ion Mărgineanu, onorat de prezența lui Constantin Noica în anul 1984, a lui Nicolae Steinhardt în 1986, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și de la Lancrăm reprezintă o istorie culturală de prețuit în zilele noastre, resursele sale regăsindu-se în eforturile ale căror ecouri vrem să le ascultăm azi. Model de stabilitate și de viziune culturală, festivalul creat în jurul personalității lui Lucian Blaga a generat un pol cultural-educativ care reunește cei mai importanți exegeți ai operei blagiene, dar și instituții de educație și cultură, edituri, sub cupola Academiei Române cu care festivalul și principalul său organizator, Centrul Cultural „Lucian Blaga” are un parteneriat solid, în anul 2023 fiind semnat un nou protocol de colaborare cu Academia Română – București, prin Institutul de Filosofie și Psihologie „C. Rădulescu-Motru”, reprezentată prin Președintele Secției de Filosofie, Psihologie, Teologie și Pedagogie, acad. Mircea Dumitru și directorul institutului, C.S. I dr. Viorel Vizureanu.

Programul festivalului din acest an include două sesiuni de comunicări științifice, lansări de carte alături de edituri prestigioase, tradiționalul concurs de recitare de poezie, festivități de premiere ale concursurilor de creație, o expoziție de sculptură aparținând artistei Doina Lie, opera rock „Meșterul Manole” pusă în act de Teatrul de Operetă „Ion Dacian”, care va fi jucată în biserica evanghelică din Sebeș. Festivalul are o pregnantă latură dedicată tinerilor, elevii din Sebeș fiind în număr mare voluntari implicați în organizare. 

PROGRAMUL

FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL „LUCIAN BLAGA” LANCRĂM – SEBEȘ

Ediția a XLIV-a

17-19 mai 2024

LANCRĂM și SEBEȘ

Orele 10.00-10.45: Începutul și sfârșitul. Pelerinaj la statuia lui Lucian Blaga din Lancrăm și la mormântul scriitorului. Rugăciune de pomenire.

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 11.00: DESCHIDEREA OFICIALĂ A FESTIVALULUI

Momente artistice regizate de Florin Coșuleț, cu studenții secției de Artă Dramatică ai Facultății de Litere și Arte din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și tinerii voluntari din Sebeș. Cu participarea artistei nipone Chiyo Hagiwara. Scenografia: Alin Gavrilă.

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm  

Ora 12.30: Sesiune de comunicări ştiinţifice

Moderator: CS I dr. Eugeniu Nistor.

Cărţi şi reviste în festival  moderează poetul Ion Mărgineanu.

Primăria Municipiului Sebeș

Ora 17.00: CONFERINȚA „LUCIAN BLAGA și AVRAM IANCU” susținută de PREȘEDINTELE ACADEMIEI ROMÂNE, prof. univ. dr. IOAN AUREL POP. Lansări de carte și momente aniversare alături de Editura „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca. Cu participarea Asociației Tinerilor de pe Valea Sebeșului.

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

ORA 19.30: Sala de evenimente „Radu Stanca”

SPECTACOL: „Jurnalul fericirii”, după Nicolae Steinhardt. Regia: Florin Coșuleț. Cu: Florin Coșuleț, Cristina și Sebastian Tegzeșiu.

SEBEȘ și LANCRĂM

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş

Ora 09.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice

Moderator: prof. univ. dr. Ilie Moise.

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 11.00: Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național de creație literară și artă plastică „Laudă semințelor, celor de față şi-n veci tuturor!”. Expoziție de artă plastică. Momente artistice alături de Cenaclul literar „Lucian Blaga” Sebeș, trupele Pied Piper și Gepetto – prof. Lavinia Donose.  

Primăria Municipiului Sebeș

Ora 17.00: EXPOZIȚIE DE SCULPTURĂ „DOINA LIE”. Curator: Maria Lie-Steiner. Critic de artă: Pavel Șușară. Momente muzicale cu Chiyo Hagiwara (Japonia). Lansarea catalogului DOINA LIE.

Ora 19.30: BISERICA EVANGHELICĂ SEBEȘ

SPECTACOL: „MEȘTERUL MANOLE” – OPERĂ ROCK. O producție a Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” București.

SEBEȘ și LANCRĂM

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş

Ora 11.00: Festivitatea de premiere a Concursului de lectură pentru clasele I-IV „Laudă semințelor, celor de față și în veci tuturor!”.

Lansare de carte pentru copii: „Ce aude unicornul”, II, „Vreau să joc!” (volum colectiv realizat de elevi din Sebeș).

Participă trupele de teatru pentru elevi Pied Piper șiGepetto – prof. coord. Lavinia Donose, Școala de muzică „DoReMi” – prof. coord. Alexandra Pamfilie (proiecte susținute de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș). Expoziție de artă plastică a elevilor Colegiului Național „Lucian Blaga” prof. coord. Camelia Zurman.

Participă elevii câștigători ai concursului de lectură pentru clasele I-IV, coordonator prof. Mihaela Gatea.

Primirea elevilor cu: Ordinul Scutierilor de Mühlbach și Fanfara din Petrești.

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 17.00: Concurs de recitare de poezie.

Expoziție de artă plastică Aurel Sârbu. Momente muzicale cu Ileana Rotaru (harpă).

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș

Ora 19.00: Întâlnire cu poetul MIRCEA DINESCU – conferință și lansare de carte.

Primirea publicului cu Fanfara din Petrești și Ordinul Scutierilor de Mühlbach.

Comentariile sunt oprite.

Close Search Window