Anunțuri|

SEBEȘ: PESTE 500 DE COPII AU VIZITAT ÎN DOAR CÂTEVA ORE NOUL LICEU TEHNOLOGIC ȘI EXPOZIȚIA EDUCATIVĂ „CREIERUL UMAN”

Astăzi s-au deschis porțile noului Liceul Tehnologic pentru întreaga comunitate locală din Sebeș. În doar câteva ore, elevii și cadrele didactice de la toate școlile din oraș au fost nerăbdători să descopere cea mai importantă investiție publică a Sebeșului în domeniul educației. Din informații noastre, în ultimii 30 de ani, în România nu a mai fost construită o astfel de școală, care să îmbine arhitectura modernă și spectaculoasă cu dotările și facilitățile de ultimă generație.

În incinta liceului, toți cei interesați sunt invitați să viziteze o impresionantă expoziție educativă despre creierul uman – „The Brain: Mind & Emotions”.Expoziția a fost imaginată de Asociația ESCU și este oferită publicului din Sebeș de Primăria Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga”, cu sprijinul companiei Lincoln Plus.

Cea mai importantă realizare a Sebeșului – construirea unui nou liceu – are la bază un proiect depus de Primăria Municipiului Sebeș și finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, contractul de finanțare fiind semnat în anul 2019. Valoarea totală a obiectivului este de 53 milioane lei, din care 27 milioane lei fonduri europene nerambursabile, diferența fiind asigurată de la bugetul local al Municipiului Sebeș.

Construirea noului Liceu Tehnologic de la Sebeș a început în data de 29.03.2022, prin demolarea corpurilor de clădire existente pe am­plasament și a terenului de sport. Liceul este compus din patru corpuri distincte de clă­dire, despărțite între ele de rosturi de dilatare. Trei cor­puri de clădire sunt realiza­te din beton cu zidărie de BCA, iar corpul de clădire ce găzduiește sala de sport este în totalitate din struc­tură metalică, închis cu pa­nouri sandwich.

Câteva informații inedite:

Înălțimea clădirii: 19 metri

Suprafața de teren pe care este construit Liceul Tehno­logic: 6.327 mp

Suprafața construită la sol a clădirii: 1.646 mp

Suprafața desfășurată: 6.825,78 mp

Înălţimi pe nivel – demisol: 2.40 metri; parter: 3,65/4,45 metri, etaj 1,2,3: 4 metri, terasa: 2,45 metri;

Volum spațiu interior: 27.505 mc aer

Suprafață geamuri exterioare: 400 mp

Placare cu cărămidă apa­rentă pe fațadă: 420 mp

Pereți placați cu sticlă la casele de scară de evacuare: 152 mp

Protecție completă împotri­va căderii în gol a elevilor în zona scărilor de evacuare.

Clădirea este prevăzută cu lift și cu 2 rampe pentru per­soane cu dizabilități.

La realizarea clădirii s-au folosit aprox. 10.000 mp cofraje; 2.500 mc beton; armătură 326 de tone; struc­tura metalică: 213 tone.

Ușile de interior sunt realizate din metal, conform regle­mentărilor ISU în vigoare.

La toate geamurile exterioare sunt prevăzute jalu­zele de aluminiu în casetă încastrată. Închiderea sau deschi­derea acestora se realizează motorizat și poate fi controlată de utilizator sau se poate face prin sistemul inteligent al clădirii.

Pardoselile interioare sunt realizate din covor PVC, cu respectarea reglementărilor ISU în vigoare.

Sistemele inteligente cu care este dotată clădirea asigură, pe lângă confort, și o economie substanțială: astfel, în 5 ani se recuperează suma investită în sistem – elevii și profesorii vor face ore într-o clădire care con­sumă cu 50% mai puțină energie în raport cu un sistem clasic.

Clădirea liceului este complet dotată cu mobilier pentru sălile de clasă, laboratoare de informatică, laborator de fizică, chimie, mecanică. Fiecare clasă este dotată pe lângă tabla de scris clasică, cu un ecran interactiv de mari dimensiuni care poate rula o multitudine de programe educaționale. Cadrul didactic se poate conecta la acest dispozitiv și poate rula orice program/proiect de pe orice dispozitiv. Totodată, fiecare clasă are un dispozitiv care generează o rețea wireless individuală.

Vă reamintim că până în data de 7 iunie se va derula acest proiect destinat școlilor din Sebeș și întregii comunități locale.

Vă așteptăm și vă rugăm să consultați programul de vizitare!

Comentariile sunt oprite.

Close Search Window