Anunțuri, Comunicate evenimente|

SESIUNEA DE COMUNICĂRI ȘTIINȚIFICE „MULTICULTURALITATE ȘI PATRIMONIU ISTORIC ÎN TRANSILVANIA”, EDIȚIA A XVI-A, SEBEŞ, 2024

Vineri, 27 septembrie 2024, la Sebeş s-a desfășurat cea de-a XVI-a ediție a sesiunii de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”. Manifestarea a fost organizată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, în parteneriat cu Primăria Municipiului Sebeş, şi s-a bucurat de participarea a 50 de specialiști, muzeografi, cercetători și doctoranzi și cadre didactice din România și din străinătate: Arhiva Universități din Graz, Austria, Institutul de Arheologie și Istoria Artei, Academia Română – Filiala Cluj-Napoca, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu,  Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea din Craiova, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu Mureș, Muzeul Național de Istorie a României București, Muzeul Civilizației Dacice şi Romane Deva, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud, Muzeul de Istorie Turda și Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara.

În cadrul deschiderii oficiale a sesiunii de comunicări științifice, în Aula Primăriei Municipiului Sebeș, au fost lansate două publicații: „Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis”, nr. 15, 2023, prezentată de lect. univ. dr. Călin ANGHEL și „Doina Lie (1929-2012), catalog”, ediția a II-a, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2024, prezentată de dr. Radu TOTOIANU. În continuarea programului, începând cu ora 11.00, participanții s-au bucurat de oportunitatea de a vizita biserica evanghelică din localitate, un monument istoric și arhitectural de excepție, datând din secolele XIII-XV.

Începând cu ora 12.30, s-au desfășurat lucrările celor trei secțiuni ale sesiunii de comunicări, „Arheologie”, „Patrimoniu” şi „Istorie”, prima în Turnul Semirotund al fortificației medievale a orașului, cea de-a doua în sala „Gheorghe Maniu” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, iar ce de-a treia în Aula Primăriei Municipiului Sebeș. Participanții au prezentat colegilor, dar și publicului prezent, rezultatele ultimelor cercetări pe care le-au întreprins în domeniile lor de activitate.

Evenimentul s-a încheiat la ora 19.00, organizatorii mulțumind și pe această cale participanților care au ținut să fie prezenți, alături de colegii lor de la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, și la ediția din acest an a sesiunii de comunicări științifice.

Comentariile sunt oprite.

Close Search Window