Anunțuri, Comunicate evenimente|

UN AUTOPORTRET INEDIT AL PICTORULUI SAVA HENŢIA EXPUS, ÎN PREMIERĂ, LA MUZEUL MUNICIPAL „IOAN RAICA” SEBEŞ

La Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, publicul iubitor de artă are șansa să admire, în premieră, un autoportret al pictorului Sava Henţia, realizat în anul 1876. Lucrarea face parte dintr-o colecție particulară şi a fost oferită cu generozitate muzeului de colecționarii Cosmin şi Alexandra Voişan, cărora le mulțumim şi pe această cale, pentru a fi expusă până în luna octombrie a acestui an, în care se împlinesc 120 de ani de la moartea artistului.

Autoportretul, realizat în tehnica ulei pe pânză, de mici dimensiuni şi formă ovală (17x22cm), ni-l prezintă pe artist la vârsta de 28 ani. Pictorul era deja consacrat şi se întorsese la București după încheierea studiilor la Paris, imaginea fiind surprinsă cu mai puțin de un an înaintea declanșării Războiului de Independență, la care artistul a participat în calitate de pictor de front.

Chipul surprins de artist pare a fi al unui tânăr abia trecut de adolescență; din fundalul de culoare închisă se desprinde bustul acestuia, iluminat din stânga. Părul negru este atent pieptănat cu cărare spre stânga şi dat peste creștet. Perciunii tunși scurt îi încadrează faţa ovală, uşor întoarsă spre stânga, iar ochii de culoare căprui privesc în faţă. Nasul este fin redat, iar buzele abia reliefate. Tenul, lipsit de riduri, este uşor palid, iar bărbia rotundă este marcată de o gropiţă. Artistul poartă un sacou negru şi o cămaşă albă cu gulerul scrobit, închisă la gât cu un papion bleumarin. Peste gulerul sacoului trece un lănţişor ce pare a fi din aur, de care atârnă, cel mai probabil, o cheiţă din acelaşi metal. Tabloul este semnat şi datat, cu ocru, stânga-mijloc, „S. Hentia, 1876”.

Vă invităm miercuri, începând cu ora 16.30, la Primăria Municipiului Sebeș, la seara muzeală  „Sava Henția (1848-1904), un maestru transilvănean al penelului”, pentru a-l admira în avanpremieră, iar apoi la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, unde poate fi văzut în expoziția permanentă, alături de bogata colecție de tablouri semnate de acest mare maestru al picturii românești.

Comentariile sunt oprite.

Close Search Window