Anunțuri|

VOLKER WOLLMANN, DIRECTORUL REVISTEI „TERRA SEBUS. ACTA MUSEI SABESIENSIS” ȘI CETĂȚEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI SEBEȘ, A FOST DECORAT CU ORDINUL „MERITUL CULTURAL” ÎN GRAD DE CAVALER

În data de 15 ianuarie 2024, cu prilejul  Zilei Culturii Naționale, dr. h. c. Volker Wollmann, directorul revistei științifice a muzeului din Sebeș, „Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis”, și Cetățean de onoare al Municipiului Sebeș, a fost decorat de către președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H – „Cercetarea științifică”, pentru „meritele importante în cercetarea și valorificarea științifică a patrimoniului industrial din Banat, dar și pentru punerea în valoare a culturii minorității germane din România”.

Îl felicităm pentru decorația primită și ne exprimăm recunoștința pentru consecventa activitate de cercetare a istoriei și patrimoniului cultural național și pentru sprijinul necondiționat acordat, în toate împrejurările, comunității științifice sebeșene.

Dr. h. c. Volker Wollmann este un reputat istoric, absolvent al Facultății de Istorie şi Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Cu toate că a contribuit la editarea mai multor volume din seria „Inscripțiile Daciei romane”, domeniul de suflet al lui Volker Wollmann, cel în care s-a remarcat, a fost cercetarea mineritului din provincia Dacia, dar şi cel din perioada premodernă. Aceste activități l-au condus treptat spre un alt domeniu, spectaculos dar neglijat în comunitatea academică din România, arheologia industrială, concentrându-și ulterior atenția asupra patrimoniului tehnic și industrial. În urma cercetărilor întreprinse, a elaborat o lucrare monumentală dedicată patrimoniului preindustrial și industrial al României, ajunsă în anul 2023 la cel de-al X-lea volum.

Din anul 2004, Volker Wollmann a devenit consilier ştiinţific al Fundaţiei Saşilor Ardeleni din München, iar în anul 2012, statul german i-a răsplătit eforturile acordându-i prestigioasa „Cruce Federală de Merit”. Între anii 2000 şi 2006, a fost profesor asociat al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, al cărui Doctor Honoris Causa a devenit, începând cu anul 2015.  Pentru meritele sale ştiinţifice, în anul 2011 a primit titlul de Cetățean de onoare al municipiului Sebeş (localitate în care, de altfel, şi-a petrecut copilăria şi a absolvit liceul) şi al municipiului Brad. De-a lungul anilor, a publicat peste 20 de cărţi şi peste 250 de articole ştiinţifice în reviste de prestigiu din România şi din străinătate, fiind, totodată, membru fondator şi director al revistei „Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis”, anuarul ştiinţific al Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş.

Comentariile sunt oprite.

Close Search Window