Anunțuri, Comunicate evenimente|

SESIUNEA DE COMUNICĂRI ȘTIINȚIFICE „MULTICULTURALITATE ȘI PATRIMONIU ISTORIC ÎN TRANSILVANIA”, EDIȚIA A XV-A, SEBEȘ, 2023

Vineri, 6 octombrie 2023, la Sebeş s-a desfășurat cea de-a XV-a ediție a sesiunii de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”. Manifestarea a fost organizată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, în parteneriat cu Primăria Municipiului Sebeş, şi s-a bucurat de participarea a 51 de specialiști, muzeografi, cercetători și doctoranzi și cadre didactice de la: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu,  Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Muzeul Național de Istorie a României București, Muzeul Civilizației Dacice şi Romane Deva, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud, Muzeul de Istorie Turda etc.

În cadrul deschiderii oficiale a sesiunii de comunicări științifice, a fost lansată cea mai recentă dintre publicațiile științifice editate de muzeul din Sebeș: „Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis”, nr. 14/I, 2022, prezentată de lect. univ. dr. Călin ANGHEL. Ca punct final al deschiderii festive, a urmat prezentarea în plen a comunicării ce i-a avut ca autori pe Sidonia-Petronela OLEA (Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia), Călin ANGHEL (Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia / Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş) și Radu TOTOIANU (Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş), prin care s-au prezentat celor prezenți bunurile culturale confecționate din piatră restaurate și conservate în cadrul taberei de restaurare desfășurate între 13 și 21 iulie 2023 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş.

În continuarea programului, începând cu ora 11.00, participanții s-au bucurat de oportunitatea de a vizita un monument istoric și arhitectural de excepție, datând din secolele XIV-XVIII, ansamblul mănăstirii franciscane, foste dominicane, dar și a turnului octogonal al fortificației orașului Sebeș, situat în imediata vecinătate a grădinii mănăstirii.

Începând cu ora 12.30, s-au desfășurat lucrările celor trei secțiuni ale sesiunii de comunicări, „Arheologie”, „Patrimoniu” şi „Istorie”, prima în spațiul de recreere al mănăstirii franciscane, cea de-a doua în sala „Gheorghe Maniu” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, iar ce de-a treia în turnul semirotund al fortificației medievale a orașului. Participanții au prezentat colegilor, dar și publicului prezent, rezultatele ultimelor cercetări pe care le-au întreprins în domeniile lor de activitate.

Evenimentul s-a încheiat la ora 19.00, organizatorii mulțumind și pe această cale participanților care au ținut să fie prezenți, alături de colegii lor de la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, și la ediția din acest an a sesiunii de comunicări științifice.

Comentariile sunt oprite.

Close Search Window