Anunțuri, Comunicate evenimente|

Vineri, 28 mai 2021, Municipiul Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, organizează un eveniment omagial dedicat memoriei muzicianului Carl Filtsch (1830-1845), născut la Sebeș și considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XIX-lea și cel mai strălucit discipol al marilor compozitori Frederic Chopin și Franz Liszt. Deși s-a stins la o vârstă fragedă (15 ani), Carl Filtsch s-a remarcat în viața culturală a vremii sale, în cele mai importante centre ale Europei: Budapesta, Viena, Wiesbaden, Baben-Baden, Paris, Londra. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia.

Carl Filtsch, care a început să improvizeze la pian încă de tânăr, a lăsat în urma sa opt compoziţii proprii, din care unele au fost publicate pentru prima dată la Londra, în 1843. El a compus şi un concert pentru pian, care, din păcate, s-a pierdut. În  ciuda influenţelor uşor de recunoscut ale profesorilor săi, în lucrările sale se oglindesc o maturitate timpurie şi un talent remarcabil. Dintre compoziţiile sale amintim: Choral 1839, Romanze ohne Worte 1840, Barcarolle, Mazurka, Impromptu in Ges – Dur 1843, Impromptu inb – Moll 1843, Introduction und Variationen Op.2, Lebewohl von Venedig (Adieu).

Programul de vineri, 28 mai 2021, este următorul:

Ora 12:00, moment omagial la statuia lui Carl Fitsch, situată pe bulevardul Lucian Blaga din Sebeș, pe aleea din preajma Bisericii Evanghelice

Ora 12:15, Biserica Evanghelică Sebeș:

Concert educativ, susținut de Diana Dava Barb – pian și Emma Damian – flaut/piccolo.

Din repertoriu: J. S. Bach – Menuet şi Badinerie din Suita în Si, W. A. Mozart – Andante în Do, Carl Filtsch – Şase preludii mici, Barcarolle, Mazurka, Petre Elinescu – Scenă pastorală română, Jules Demersseman – Mică fantazie pe tema din Carnavalul venețian.

Accesul gratuit, pe bază de rezervare, în limita a 100 locuri.

Ora 17:00, Biserica Greco-Catolică Sfânta Cruce Sebeș (str. Călărași nr. 50)

Concert omagial Carl Filtsch, susținut de Diana Dava Barb – pian și Emma Damian – flaut.

Din repertoriu: J. S. Bach – Menuet şi Badinerie din Suita în Si pentru orchestră de coarde, W. A. Mozart – Andante pentru flaut și pian, Carl Filtsch – Barcarolle, Mazurka și Nocturne, Albinoni – Adagio, Fr. Poulenc – Sonata pentru flaut şi pian, Petre Elinescu – Scenă pastorală română.

Accesul gratuit, pe bază de rezervare, în limita a 50 locuri.

Rezervări la numărul de telefon: 0372-930929.

Prezența dumneavoastră ne onorează!

Comentariile sunt oprite.

Close Search Window